About Me

Find me on Facebook | Follow me on Twitter | Send me an email  
roddy-bg My name is Radostina Georgieva, "Roddy".
I live in California.
I enjoy travelling, reading books, listening to music, going to the movies.
I am constantly looking for ways to challenge myself, learn, and grow.

Navigation

My Websites

През XX в. филмите се превръщат в основно забавление за хората. Първенство държи Холивуд като столица на филмовата индустрия. От друга страна, Англия остава някак встрани от така наречената фабрика за филми.

Ненадейно обаче на сцената излиза един млад режисьор, чието име е Алфред Джоузеф Хичкок (Alfred Joseph Hitchcock), (13.08.1899г.- 29.04.1980г.) е английски кинорежисьор, продуцент и сценарист, работил във Великобритания и САЩ. Неговото творчество е тясно свързано с жанра «трилър».

Той живо се вълнува от безпокойствата и хаоса, скрити дълбоко у всеки един от нас, и концентрира всички свои усилия в посока към предаване на тези вътрешни усещания върху екрана. В крайна сметка успява да привлече вниманието на холивуд, премествайки цялата си дейност в Америка. Изключителната му техника се превръща в символ на киноизкуството. Хичкок посвещава своя живот на правенето на филми в жанра „трилър“, които го превръщат във всепризнат майстор, а необикновеното му виждане за живота, от своя страна, също заслужава достойно възхищение.

Хичкок твърди, че успеха на един филм се дължи и на участието на поне една звезда. Той спазва това правила и снима Лорънс ОливиеГрегъри Пек,  Ингрид Бергман,  Грейс Кели,  Шон КонъриПол НюманШърли Маклейн. Хичкок притежава още една уникална способност, която нарича “Всевиждащото око”, т.е., че умее да види филма още преди да е заснет. Самият той споделя, че за него работата приключва след оформяне на режисьорската книга. Снимачният период и монтажа са “необходимата досада”.

През 1979 г. получава признание за цялото си творчество, а в началото на 1980 г. Елизабет II го посвещава в рицарство.